Rasinformation

Författare: Gunilla Lefwerth

Vad är en Flatcoated retriever...? - Jo, en jakthund!

En Flatcoated retriever är en hund som har till uppgift att apportera allt det skjutna viltet under en jakt. I rasens hemland England, heter det "to retrieve", vilket betyder återfå/få tillbaka. Ett uttryck som inkluderar mycket under en jakt.

Foto: Mille Selander Foto: Mille Selander

Uppgiften är att outtröttligt, med stor inlevelse, många gånger, under en hel dags jakt söka rätt på det vilt som fälls. För att klara detta krävs att den har en för uppgiften lämplig och spänstig kroppsbyggnad, utnyttjar sin goda näsa, kan forcera svår terräng och täta vassar, kan jobba i kallt vatten, i dy och gyttja, inte väjer för några hinder exempelvis i form av staket, löser svåra uppgifter på egen hand men att även kunna lyssna på sin förare när så behövs. Dessutom skall den kunna koppla av mellan varven, uthärda all stress och press, och sen vara kvickt och snabbt i arbete när det är dags igen.

I slutet av 1800-talet i England, då behovet var stort av en sådan apporteringsspecialist, sökte man via avelsarbete få dessa egenskaper i en och samma hund. Flatcoated retrievern var en av flera raser som så småningom blev resultatet av detta arbete.

Här kommer du direkt till Rashistoriken som finns här på Flatcoated retrieverklubbens hemsida.

Hur är en Flatcoated retriever...? - Jo, en livlig, krävande hund!

En Flatcoated retriever är en familjemedlem som med öppet sinnelag, stort tillmötesgående och med en ständigt viftande svans alltid är med på noterna. Den har en stor portion aptit på livet och delar ofta med sig av blöta pussar till allt och alla och försöker gärna tillskansa sig både små och stora godbitar här och där.

Foto: Fia Larsson Foto: Fia Larsson

Men det är inte bara att stoppa in tändningsnyckeln, vrida om och hoppas att allt ska fungera!

 

Ty dess vakna och rörliga intellekt behöver mycket stimulans! Det livliga temperamentet gör att det inte enbart är tillräckligt med motion runt kvarteret eller annan fysisk träning för att bli av med all överloppsenergi som finns. Nej, en flatcoat behöver utsättas för utmaningar och ställas inför problemlösningar.

 

När den får använda sin kapacitet, utnyttja sin mentala styrka i olika arbetsuppgifter, då blommar den ut i sin fulla prakt och då får man den mest fantastiska följeslagare man kan tänka sig!

Och förutom att, som ursprunget är tänkt, kunna använda sin flatcoat som apportör, så har det visat sig att just dessa ursprungliga bruksegenskaper har gjort den till en så mångsidig hund med stor användbarhet inom discipliner såsom viltspår, lydnad, bruks, räddning, agility, m.m, och där rasen ständigt röner framgångar.

Detta fantastiska temperament som präglar rasen har av Dr Nancy Laughton beskrivits på följande mycket träffande sätt:
 "Han har obeskrivlig charm. Han är utåtriktad, en optimist och den största av svansviftarna, så nöjd är han med tillvaron. Hans temperament är oklanderligt, han är den mest intelligenta och vänliga följeslagare och ger generöst av sig själv till människan. Han är alltid lika skojfrisk, även på ålderns höst, en hundvärldens "Peter Pan". Hans minne för personer är exceptionellt och hans vänlighet sträcker sig långt utanför familjekretsen, ett karaktärsdrag som ibland kan ställa till "besvär".
 

THE HON Mrs Amelia Jessel skriver följande om hur flatcoaten blivit denna så speciella hund:

"Vad är det som gör rasen så speciell?
Titta lite längre än till de glänsande pälsarna, svansarna som hela tiden vaggar fram och tillbaka och det intagande utseendet. Den är förmodligen den mest entusiastiska av alla retrieverraser, det finns t o m med lite av en clown i dem, någonting som man absolut inte kan ta på fullt allvar. Den har ingenting av vakthund i sig. Jag har ännu inte träffat någon som man inte skulle kunna ta sig vilken frihet som helst med. En och annan skäller när det ringer på dörren, men det är så långt de sträcker sig. Alla blir välkomnade på samma sätt: översvallande.
Men det finns en annan sida av deras karaktär. När det gäller det verkligt viktiga arbetet som apportör, då tar den sig själv på djupt allvar, den är ihärdig, och anstränger sig hela dagen, hela natten och hela veckan om den får. Från tid till annan kanske den gör ett uppehåll om vädret blir för hett; men aldrig om det är kallt!"