Rasmästerskap (RasM) 2016 - Officiellt A-Prov Elitklass - Vinnare Andreas Fälth & "Fenya"

RASMÄSTERSKAP 2016, Officiellt A-Prov Elitklass 

SE J(j)CH Hinnared’s Fenya SE J(j)CH Hinnared’s Fenya

Artikel från Charmören nr 4 2016
Text Anna-Lena Wendt


FRKs årliga Rasmästerskap Aprov avhölls i västra Skåne en blåsig men solig lördag i slutet av oktober. 19 ekipage hade anmält intresse för att starta, vilket med god marginal är rekord mot tidigare år! Nytt för i år var att vi nu har en fastställd rangordning för att kvalificera sig, kopierad från uttagningen till det svenska Retrievermästerskapet (som oturligt nog avhölls samma helg – annars hade vi också fått nöjet att se årets regerande Flatmästare, Bjarne Holm & Pete in action).

Kvaliteten på ekipagen var så hög att lottning fick göras mellan fyra ekipage som alla hade ett 1:a pris i elitklass på B-prov, plus godkänt KKL, om vem som skulle bli ställd som första reserv. Då ett ekipage avanmälde kom till slut även första reserven med och 12 mycket meriterade hundar mötte upp till start. Lite dramatik inföll dagarna innan provet då en av de tillfrågade domarna fick ryggskott och därför givetvis inte var i skick att stå ute på fältet en hel dag. Istället ryckte Gunnar Petersson från Västra avdelningen in med kort varsel, vilket vi är oerhört tacksamma för! Vår andra domare för dagen var Willy Gustafsson, också från Västra. Provledaren Annalena Andersson hade vi lånat in från ”korthårssidan”, och kommissarie var Cecilia Bording. Efter presentation och lottning gick vi ut till första såten, en kort bit från samlingsplatsen.

Dagens skyttar, sju till antalet, var utvalda med omsorg och vid sin sida hade de var sin ”markör” med uppgift att notera och rapportera var fåglarna fallit. Deltagarna delades upp i två mindre grupper som placerade sig på var sin sida om första dammen – och sedan drog jakten igång! Änderna flög runt åt alla håll och samtliga skyttar fick sina skottchanser. Ett stort antal fåglar föll och markörerna gjorde ett fantastiskt jobb med att markera nedslagsplatserna i den nära knähöga rapsblasten. Snart förstod vi att kvaliteten på hundarna – och förarna – har höjts avsevärt under de senare åren! Vilka fina apporter vi fick se! Makalösa markeringar – och det är sannerligen inte lätt för hundarna, ska alla veta, att på metern när lyckas markera en fågel i raps väl över 100 meter bort! För att inte tala om dirigeringarna – tvärstopp oavsett avstånd och superfin samarbetsvilja på de allra flesta av hundarna. Domaren i undertecknads grupp kliade sig snart i huvudet och mumlade ”ni är alldeles för bra, hur ska vi skilja er år?”.
 

Andreas Fälth med SE J(j)CH Hinnared’s Fenya Vinnare RasM 2016 Andreas Fälth med SE J(j)CH Hinnared’s Fenya Vinnare RasM 2016

Efter första såten var det hela nio ekipage kvar som gick vidare till nästa damm, även den omgärdad av rapsfält. Även här fick vi se ett par riktigt fina långa markeringar och dirigeringar. En hund föll bort då den tog fel fågel men åtta ekipage var fortsatt med i kampen om rasmästartiteln då vi bröt för lunch.

Tredje såten var mer öppen mark, vilket försvårar till viss del i och med att alla fåglar som faller också blir lockande störningar. Nu märktes det också att några av hundarna började bli lite trötta i huvudet. En hund valde att, efter att ha åtlytt några signaler, tacka föraren för skjutsen och istället för angiven fågel hämta en i dammen. En hund ville inte låta sig dirigeras tillräckligt långt ut på en fågel och blev tillbakakallad. När sedan nästa hund tog hem fågeln fick även denna hund lämna ledet.

Ytterligare en hund hade problem att komma tillräckligt långt ut på en annan fågel och fik också koppla. På denna såt gjorde bland annat dagens vinnare en väldigt fin apport som Andreas säkert kommer att minnas många år framöver. Till fjärde och sista såten var det så bara fyra hundar kvar.

Finalen blev ett fasandrev, och här tog den hårda vinden ut sin rätt. Att det är svårt att dirigera en hund rakt mot hård vind är ett välkänt fenomen och tre av hundarna fick tacka för sig då de inte kom tillräckligt långt ut. Andreas Fälths duktiga tik Fenya kom dock till slut hela vägen ut och fick med sig fasanen hem. En värdig vinnare!.

På prisutdelningen bekräftade domare Willy det vi andra också sett, att kvaliteten på hundarna höjts avsevärt de senare åren. Detta avspeglades också vid prisutdelningen å hela sju ekipage belönades med pris.
  • Tre 2:a pris delades ut till Ingela Karlsson med NORD JCH DK BRCH DK WTCH Coatoats Marimekko, Andreas Josefsson med NORD JCH Straight Flush Velvet Vega och Marie Bergland med Bez-Ami’s !is Is Why I’m Hot.
  • Fyra hundar gick helt i topp och fick 1:a pris!
  • Fyra blev Helen Fogelberg med Skeppartorps Crackling Flash, trea blev Carina Sjögren med NORD JCH Straight Flush Yava och tvåa blev Anna-Lena Wendt med Svartalwen’s Fria Aska. Dagens vinnare, som i och med dagens prestation också fick sin praktiska merit för sitt svenska jaktchampionat blev Andreas Fälth med SE J(j)CH Hinnared’s Fenya, som också tilldelades ett certifikat!
  • Guns Choice delade skyttarna ut till So‚e Helins duktiga hane Straight Flush Casino Royale.
Glädjen var stor hos alla och ännu gladare blev vi när Andreas bjöd på champagne! Som jaktansvarig i FRK vill undertecknad rikta ett stort och hjärtligt tack till jaktledare Magnus, alla duktiga och engagerade skyttar, provledare, kommissarie, domare och våra fenomenala markörer! Stort tack också till våra sponsorer Lupus, Paw of Sweden och Agria. Vilken fantastisk och alldeles underbar jaktdag det blev