RASMÄSTERSKAP officiellt A-Prov Elitklass
1 november 2015 vid Stora Sundby slott

Bittan Börjesson och Agnes, C.I.B NORD UCH Toffedreams Hit & Run - 2015 års vinnare Bittan Börjesson och Agnes, C.I.B NORD UCH Toffedreams Hit & Run - 2015 års vinnare

Artikel från Charmören nr 4 2015
Text Linn Aasen


I Charmören nr 4 2014 skrev Bittan Börjesson om hennes upplevelse av det årets rasmästerskap att det där skulle hon göra om! Jag är rätt övertygad om att hon inte ångrar det beslutet så här ett år senare när hon tillsammans med Agnes startade för andra gången på Rasmästerskapet för flattar.

Årets rasmästerskap arrangerades av FRK Bergslagen, med Jonas Collén och Daniel Källberg i spetsen, och ägde rum på årets första novemberdag på markerna tillhörande Stora Sundby slott. Det gick som ett officiellt A-prov elitklass och det var tolv hundar som fick starta. Dagens huvuddomare var Lasse Johnsson och vid sin sida hade han Åke Liedgren, Roger Westerman och Ulf Göranzon. Ansvarig för jakten var gårdsjägaren Niels och hans jaktelev Daniel  och det var sju skyttar som skulle se till att hundarna fick något att apportera.

Efter morgonens samling begav sig ekipage, funkisar, domare och publik iväg med bil till den plats där grundomgången skulle ske. Hundarna skulle delas upp i två grupper där de skulle få apportera på varsin såt med två domare i varje grupp. Varje ekipage skulle först få två apporter på ena såten och därefter gå över till den andra såten där de skulle hämta in ytterligare en apport. Undertecknad stod på den första såten, där även publiken fick vara, och där började startnummer 1-6.

Startklar! Startklar!

Det sägs att man inte bara ska ha en duktig hund på ett A-prov, man ska även ha tur. Provet hann knappt komma igång innan det verkligen bevisades, inte ens en handfull änder hade fallit innan en skadeskjuten fågel flög rakt in på den första linjen i noshöjd på hundarna. Svårt att stå emot och innan de flesta ens hunnit blinka var det tack och hej till fyra av linjens hundar och endast två fick gå över till andra sidan under grundomgången. Skytten som var ansvarig för den fallande fågeln var faktiskt äkta make till en av de förarna som åkte ut, så vi får hoppas att kärleken övervann denna lilla fadäs. På andra såten var det en hund som knallade och det gjorde att fem ekipage fick komma över till oss för sin tredje apport i grundomgången.

Av de fem ekipage som kom över för sin tredje apport åkte en ut på grund av högljudd handling och en annan fick lämna då hunden inte hämtade hem rätt apport trots flera försök. När samtliga hundar fått hämta hem sin tredje apport blev det dags för en lunchpaus och jag tror vi var många på plats som var glada över att få åka in och värma oss i stugan vid elden med lite varm mat. Termometern visade inte riktigt hur blåsigt det skulle vara på fälten där ute och något mer plagg skulle inte skadat.

Provledning och domare Provledning och domare

Efter lunch avslöjade Lasse Johnsson vilka hundar som skulle får vara med på nästa omgång. Fem ekipage hade tagit in sina apporter under grundomgången, men en hade belastas något och då blev det fyra stycken som gick vidare. Anna-Lena Wendt med Svartalwen´s Fria Aska, Bittan Börjesson med Toffedreams Hit and Run, Sofie Helin med Straight Flush Casino Royale och Patricia Benois med Gilliam´s Gold One Of A Kind. Nu skedde jakten nedanför slottet och med spirorna i bakgrunden kom änderna flygandes och nästa omgång kunde starta. Nu var det bara vattenarbete som gällde och pick-up förarna fick besked av domarna att ta upp allt som hamnade på land då dessa inte var avsedda för provekipagen.

De kvarvarande ekipagen efter lunch De kvarvarande ekipagen efter lunch

Anna-Lena och Bittan var första par ut och under Bittans dirigering av Agnes kom en flock änder och skyttarna gjorde sitt jobb, vilket innebar att det trillade ner fåglar i alla riktningar kring hunden. Hon stod stadigt och när det var färdigskjutet kunde Bittan dirigera henne till en fågel. Jag stod inte vid henne då och vet inte om hon faktiskt var nervös, men som åskådare höjdes min puls när jag såg hunden stå där mitt i vattnet med fåglarna som föll kring henne, så jag kan bara drömma om hur det känns att vara förare då!

Nästa par fick gå ner närmare vattnet för sitt arbete men när det var dags att skicka över sina hundar till andra sidan och hämta några fåglar fick tyvärr ingen av dem över sin hund och efter idoga försök fick de båda tacka för sig och koppla upp sina hundar. Anna-Lena fick över sin hund och skulle sedan skicka Aska på en sista apport på en ö. Fågeln var skadad och något hände så Aska skällde på fågeln innan hon apporterade den, vilket tyvärr gjorde att det inte blev någon prisvalör för ekipaget trots alla de fina apporter de utfört under dagen.

Kvar fanns alltså ett ekipage med pris kvar och därmed även årets Rasmästare! Stort grattis till Bittan och hennes Agnes, Toffedreams Hit and Run, för vinsten och ett 2:a pris i Elitklassen. Gunners chioce gick till Anna-Lena och Aska, Svartalwen´s Fria Aska, stort grattis till er båda!

FRK Bergslagen och provledningen vill tacka Four Friends och Leo’s Måleri för sponsring till a-provet. De vill även rikta ett stort tack till alla funktionärer (Viktoria Collén, Emma Gustafsson, Sören Svärd, Peter Flink, Leo Alatalo, Yvonne Strandberg, Daniel Collén, Liselotte Hermansson, Anna-Lena Bäck, Carina Fredriksson, Linn Aasen) för ert engagemang under provdagen!