OBSERVERA! DENNA RESULTATSIDA ÄR INTE UPPDATERAD PÅ LÄNGE!
BIDRA GÄRNA MED NYA RESULTAT VIA MAIL TILL hemsida@frk.nu

RESULTATARKIV

Svenska framgångar i Danmark:
Det hölls ett Vinder A den 12 november på Mørkøv, på sydvästra själland. (översatt till svenska var det ett A-prov Elit som var låst till rasen).
Av åtta startande ekipage slutade:

1 vinder med CK og Cert: SE j(j)Ch NOJCh SE SpCh Waternuts Caleigh med Anna-Lena Wendt
3 vinder: Inkwells with Love med Maria Jogeland.

Grattis båda till fina placeringar!

Resultat från Vinder A på Faurskov för Flatcoated Retriever 15 januari 2011

1 vinnare med CK: Jigger Tarka Lovely Alma/Hans Jörgen Bilstrup, DK

2 vinnare med CK/Cert: Coatfloats Marimekko/Ingela Karlsson, S

3 vinnare: Svalegårdens Naja/Per Retmeir, DK

4 vinnare: Pearly Coat Earwen Romanssi/Birte Lorenzen, D

UDM: Duckfinders Strega/Peder Pedersen, S

Eftersom Hans Jörgens hund Alma är fullcertad övergick certet till bästa hund med CK vilket för dagen var fantastiska Mekko som nu kan titulera sig DKBRCh och NordJCh.

Grattis Ingela!

Jakthundsnytt från England

I år var första gången någonsin som engelska Flatcoated Retriever Society tvingades ställa in sitt Open Field Trial, den tävling som kan betraktas som det verkliga engelska Flatmästerskapet. Det kan ha skett någon gång tidigare när Mul- och klövsjuka härjat på den engelska landsbygden och eventuellt också när Galna kosjukan härjade. I år var det sorgliga skälet dock att man inte lyckats få tillräckligt många anmälningar. Maxantal är 12 hundar men det krävs nog inte mer än 6 - 8 hundar för att man ska få genomföra provet.

Detta är nog tyvärr en följd av att antalet seriöst satsande jaktinriktade uppfödare inom rasen har sjunkit under en följd av år och kanske framförallt därför att det finns för få uppfödare i dag som långsiktigt försöker bygga upp linjer av genuint jaktavlade hundar. Den gamla generationen uppfödare som planerade sin avel flera generationer framåt och kunde hålla ett jaktligt stabilt avelsmaterial under en hel livstid finns inte kvar.

Hoppfullt idag är trots allt att antalet uppfödare och hundägare som engagerar sig i working test verksamheten verkar öka, något som också borde gynna aveln. Det finns också fortfarande ett antal uppfödare som äger, tränar och avlar genuina jakthundar som kan ge bra material till vår inhemska avel.

Ett starkt ljus i mörkret är också den prestation som gjorts av Simon Parks tik Walnutfarm Nuala (född13.4.05 efter Carpetflyers Champion No 3 x Walnutfarm Nemesia) som blev trea med hederspriset Guns Choice (skyttarnas hederspris) på ett två dagars Qualifiying Open Field Trial för 24 hundar på Nordirland. En vinst på detta prov hade automatiskt meriterat tiken för start på The Retriever Championship där Flatcoats inte har deltagit på många, många år. Med stor sannolikhet var alla de andra tävlande jaktlabradorer och eventuellt någon jaktgolden. Tiken vann också ett Any Variety Novice stake förra året i konkurrens med 11 jaktlabbar. Två mycket imponerande prestation. Roligt i sammanhanget att hanen är en tyskfödd Flat efter Inger Carlssons Micawbers Silverground Carpet Flyer, "Eilert". Tiken har med stor sannolikhet en rent jaktlig bakgrund.

Prestationerna på det nordiska Flatmästerskapet visar att våra bästa Flatcoats och dito förare kan hävda sig bra även i utländsk konkurrens. Det vore kul om någon av dessa någon gång vågade språnget över till England för att starta på något av den engelska Flatklubbens prov. Det skulle sannolikt öppna ögonen på de engelska jaktinriktade Flatägarna och bädda för ett ökat avelsamarbete till fördel för en till synes krympande jaktinriktad avelsverksamhet var den än finns.

 

Hälsningar
Ingemar