FLATCOATED RETRIEVER - för dig som lever ett aktivt liv

  • Ändamål - En apporterande fågelhund.
  • Helhetsintryck - Styrka utan att vara klumpig, spänst utan att vara gänglig.
  • Temperament - Glad, öppen och lyhörd, såväl mot sin ägare som mot obekanta personer.
  • Huvud - Ska uppfattas som långt och gjutet i ett enda stycke.
  • Päls - Rak, åtliggande och vattenavstötande.
  • Rörelser - Energiska, kraftfulla, långa och fjädrande.
  • Svans - Ständigt viftande och glad.

Hur är en Flatcoated retriever...? - Jo, en livlig, krävande hund!

En Flatcoated retriever är en familjemedlem som med öppet sinnelag, stort tillmötesgående och med en ständigt viftande svans alltid är med på noterna. Den har en stor portion aptit på livet och delar ofta med sig av blöta pussar till allt och alla och försöker gärna tillskansa sig både små och stora godbitar här och där.

Rasens egenskaper
Flatcoated retrievern är en aktiv och livlig ras. Med dessa rastypiska egenskaper följer ett stort behov av fysisk och mental stimulans. En Flatcoat tycker mycket om att springa, spåra, få hämta och bära och inte minst bada. Därtill finns också en stor lust att samarbeta med sin ägare.
Rasens funktion och fysiska egenskaper prövas och bedöms på jaktprov. Även resultaten från FB-R (Funktionsbeskrivning Retriever) samt mentalbeskrivningar som MH (Mentalbeskrivning Hund) samt BPH (Beteende och Personlighetsbeskrivning Hund) är vägledande och till hjälp vid fortsatt avel.

Vad krävs av en flattägare?
För att din hund ska få en bra tillvaro och inte hitta på egna, okontrollerade aktiviteter bör du ägna ganska mycket tid åt din flatt. Att bara gå koppelpromenader och rasta hunden räcker inte för att den ska vara harmonisk och lugn inomhus. Flatten behöver arbeta med huvudet för att må bra.

Aktiviteter
En flatt är glad, nyfiken och pigg på de flesta aktiviteter. Många nyblivna flattägare blir nyfikna på att lära sig att träna apportering, som hunden är ämnad för, och forsätter träna när de ser hur kul hunden tycker det är. Apportering kan man ägna sig åt var som helst, grundläggande övningar inomhus, på hundklubb eller i skogen.

Foto: Kathy Pedersen
Foto: Kathy Pedersen
Foto: Lotta Luciani
Foto: Lotta Luciani

Kanske har du möjlighet att jaga och apportera vilt med din hund, annars kan du prova på jaktprov, viltspår, tävlingslydnad, utställning, olika bruksgrenar, agility eller freestyle.

Det finns många duktiga flattar som är utbildade tjänstehundar, exempelvis räddningshundar och narkotikahundar.

Det är också mycket populärt att ställa ut sin flatcoated retriever och ofta är det en av de raser som har flest anmälda hundar på utställning.

Den typiska retrieverns vänliga, fogliga natur gör den till en behaglig arbetskamrat men också till en uppskattad familjemedlem, som tar en aktiv del i familjelivet.

Skötsel och omvårdnad
Flatcoated retrievern kräver daglig omvårdnad men är jämfört med många raser lättskött. Pälsen behöver borstas, schamponeras och vardagstrimmas regelbundet för att inte bli tovig. Öron, halskrage, hasor, tassar och svans trimmas lätt för att få de rätta linjerna och utseendet inför utställning. Tänder och öron ska kontrolleras och rengöras regelbundet och klorna ska klippas ungefär en gång i veckan.

(Från Flatcoated retrieverklubbens broschyr "Flatcoated retriever - en vän i vått och torrt)

Lästips

HÄR kan du se en film om en Flatcoated retriever med ett mycket annorlunda arbete...
Polishunden Brasse - spermasökhund
Brasse - PH Ewokes Second Time - är även certifierad brandsökhund.
Länken går till Aftonbladet TV och filmen inleds med reklam...

En liten film om en underbar ras!

Publicerad med tillstånd från filmens producent Anne Gereke. Hundens namn är Sajas Hope for Sun Delorina.