Presentation av domare på nordiska mästerskapen 2018 för flatcoated retrievers

Andreas Josefsson

Jag heter Andreas Josefsson och bor i Nybro som ligger utanför Kalmar i Småland. Där lever jag ihop med min fru Fia och vi  delar båda två intresset med att träna och tävla med våra retrievers, som för närvarande är en Flatcoat och en Labrador.

Jakt och framförallt jakt med retriever ligger mig varmt om hjärtat och under säsong försöker jag vara med och apportera och även jaga själv så mycket jag hinner.

Att starta på prov gör jag gärna, både på A-, B-prov och WT. Jag ser verkligen fram emot att döma årets Nordiska mästerskap och förväntar mig en bra tävling och många duktiga ekipage.

Ola Thunberg

Jag har växt upp i Stockholm och spenderat mycket tid i skärgården där mitt intresse för jakt och framförallt apportering kommit från. Jag har jagat det mesta men fastnat för sjöfågeljakten och samspelet med hund.

Köpte min första retriever, Golden, i början på 80-talet. Efter en del hundar, kurser, tävlingar, provarrangemang, föreningsverksamhet mm träffade jag min fru Pia 2005 och blev då en del i Kennel Feedback´s. Sedan dess har det varit mest Flat i vårat hem.

2010 fick jag chansen att utbilda mig till retrieverdomare vilket gett nya erfarenheter. Det är mycket givande att få se alla hundar på olika valpträffar, träningar, kurser och prov samt att träffa så mycket trevliga och kunniga personer i dessa sammanhang. Ser fram emot att få döma på nordiska mästerskapet i en lite nyare tappning!

Bitte Sjöblom

Först vill jag tacka för inbjudan att döma! Rasklubbarnas prov är alltid mycket roliga att döma och Flatklubben är fantastisk!

Jag heter Bitte Sjöblom, är uppfödare av jaktavlade labrador retriever i liten skala sen tidigt 80-tal under prefixet Askrike. Som hundgalen ungdom har jag tidigare haft andra raser som schäfer, tax, vorsteh, en flat och några blandraser. Född i Sundsvall och uppvuxen de tidiga åren i Jämtland och sedan, som många norrlänningar, flyttade familjen till Stockholm. Via en 10årsperiod på Öland, bor jag nu på en liten mark strax utanför Vadstena, vid stranden av Vättern, med ett fantastiskt kräftfiske.

Som många norrlänningar är jag uppvuxen med gråhundar, jämtar och stövare. Det jagades och fiskades jämt. Bytet som fälls sätter jag en ära i att servera på matbordet- det är ju mycket därför man jagar och fiskar!

Min lilla ”Askrikes kennel” innehar både SKK:s Uppfödarpris och SKK:s Bruksavelspris. Det jag brinner för är avel och retrieverns jaktliga arbete och använder mina egna hundar just till det.
Eftersök av skadat vilt är en hederssak!

Jag tog jägarexamen i slutet av -80 talet och apporterar sedan länge regelbundet vid flera större jakter, både här och i England. I England har jag haft förmånen att få delta som skytt vid ett antal field trials och också jagat annat småvilt. På senare år har jag startat på field trials på Irland och i England med ett par olika hundar med ett par bra 2:a platser som bäst. Startar också här hemma med jämna mellanrum. Hemma nu finns 3 labbekillar i olika skeden av livet en unghund,  1 år, Storm, en 3-årig ”skotte” FTW ,Victor, och Nash, elithund, 6 år.

2014 blev jag B-provsdomare, dömer ett antal prov under säsongerna och nu ser jag fram emot att få möta era duktiga flattar i Skåne i höst!

P-A Norling

Mitt stora intresse för hundar uppstod genom jakten. Som liten fick jag följa med min far på jakt och det dröjde inte många år innan jag jagade själv. När jag var elva år köpte min far sin första Labrador, en svart tik. Sedan den dagen har det alltid funnits Labradorer i hemmet.

I mitten av 80-talet fick jag av en vän lära mig träna min hund. Jag började hjälpa till på jaktprov och sen var jag fast. Har gjort allt från kastat kråkor till varit delaktig i rasklubb, jaktprovssekreterare i avdelningen och huvudstyrelsen. Dömer sedan några år tillbaka hundar på B och A prov.
Förutom att jag jagar och apporterar mycket med mina hundar startar jag på WT, A och B prov, både i Sverige och Danmark.

Har för närvarande tre labradorer, efter den gamla tiken Allicaps Child-In-Time har vi Hedgehog´s Cashmir , SE (j)JCH och Hedgehog´s Teal som ska startas i öppenklass.

Intresset för hundar delar jag med min fru Anette och mina två döttrar. Anette och jag bor utanför Höör i Skåne där vi har en liten uppförning under prefixet Hedgehog`s . 

Utöver de tre Labradorerna har jag också en Bayersk viltspårhund.. Jag känner mig hedrad att bli tillfrågad och ser fram emot att få döma Mästerskapet för Flatcoated Retriever. Det kommer att bli spännande och trevligt att få se så många duktiga hundar. Väl mött och lycka till önskar jag alla!

Mirjam Axner (fredagens lagtävling)

Jag växte upp i Sörmland närmare bestämt utanför Katrineholm. Vi hade djur i olika former, marsvin, fiskar, kaniner, fåglar, katt, hundar och hästar. Hundarna var Labradorer av den dåtida utställningsmodellen. Jag höll på mycket med hästar och min familj hade flera hästar allt från Nordsvenskar till Fullblodsaraber.

Jag träffade Anders i mitten på 90 talet och våra intressen slogs ihop. Jag hade skaffat min andra labbe, en hund av ren jaktlig härstamning. Disco Caprinus hette han. Disco blev också Jaktchampion. Dessutom en riktigt duglig eftersökshund som på egen hand kunde avsluta ett dåligt skott både vad gällde rådjur och hjort.

Jag hade sedan en tik som hette Chip’n Croft Blue Bird. Henne tog jag snabbt två ettor i ÖKL med. Hon saknade den riktiga dådkraften för att vara den riktigt kompetenta jakthunden och placerades därför om vid tre års ålder.
Därefter kom Kita som heter Streamlight’s Nikita. Hon blev också snabbt B provschampion. Hon startades några gånger på A-prov och fick ett par ettor o ett CK. Nu lever hon sitt liv som glad aktiv pensionär.

Min nuvarande tik Carmal’s Heroine Keen (Ina) har jag startat ett par gånger på A-prov med ett antal 2 placeringar som facit. Hon är en cool, stark tik med en otrolig viltfinnarförmåga. Nästa säsong ska vi vara bättre förberedda det kan jag lova. Måste också nämna min Benny, Carmal’s Enyas Nobel och min unghane Roy Drumgoose Seabee hundar som jag bara älskar. 

Under höstarna blir det en del apportering på fågeljakter på godsen här om kring. Hagelbössan och jag måste bli bättre kompisar till hösten. För att jaga småvilt med sin egen hund som apportör är det bästa som finns.

Jag tycker det är roligt med avel och målsättningen är att få fram starka jakthundar som fyller jägarens behov. Jakten ska bedrivas på ett moraliskt och jaktetiskt riktigt sätt och för det behövs bra hundar. Hundarna ska klara besvärlig terräng, kallt vatten och fåglar som inte gärna låter sig apporteras.

Vi håller träningar och kurser i A&M Jakthundsservice regi, både enskilt och i grupper i Sverige och utomlands. Nu ser jag fram emot att få se och döma alla elitflattar på NCFCR´s lagtävling 2018.