FLATCOATED RETRIEVER - för dig som lever ett aktivt liv

Flatcoated retrievern kommer ursprungligen från England där den i slutet av 1800-talet avlades fram för att apportera fågel och småvilt. Man behövde en jakthund, specialiserad på apportering på land och vatten, med stabil mentalitet som kunde uthärda intensiv skottlossning och se stora mängder fallande vilt utan att bli stressad.

Foto: Lotta Luciani
Foto: Lotta Luciani

Rasens egenskaper

Flatcoated retrievern är en aktiv och livlig ras. Med dessa rastypiska egenskaper följer ett relativt stort behov av fysisk och mental stimulans.

En flatcoated behöver få hämta och bära, spåra, springa och inte minst bada. Därtill finns också en stor lust att samarbeta med sin ägare.

Rasens mentala och fysiska egenskaper testas och bedöms på jaktprov och avkommebeskrivningar och mentalbeskrivningar. Resultaten från dessa test är tänkta som hjälp vid fortsatt avel.

Vad krävs av en flatägare?

För att din hund ska få en bra tillvaro och inte hitta på egna, okontrollerade aktiviteter bör du ägna ganska mycket tid åt din flatt.
Att bara gå koppelpromenader och rasta hunden räcker inte för att den ska vara harmonisk och lugn inomhus.
Flatten behöver arbeta med huvudet för att må bra.

Aktivieteter

En flatt är glad, nyfiken och pigg på de flesta aktiviteter.

Många nyblivna flattägare blir nyfikna på att lära sig att träna apportering, som hunden är ämnad för, och forsätter träna när de ser hur kul hunden tycker det är. Apportering kan man ägna sig åt var som helst, grundläggande övningar inomhus, på hundklubb eller i skogen.

Kanske har du möjlighet att jaga och apportera vilt med din hund, annars kan du prova på jaktprov, viltspår, tävlingslydnad, utställning, olika bruksgrenar, agility eller freestyle.

Det finns många duktiga flattar som är utbildade tjänstehundar, exempelvis räddningshundar och narkotikahundar.

Det är också mycket populärt att ställa ut sin flatcoated retriever och ofta är det en av de raser som har flest anmälda hundar på utställning.

Den typiska retrieverns vänliga, fogliga natur gör den till en behaglig arbetskamrat men också till en uppskattad familjemedlem, som tar en aktiv del i familjelivet.

Skötsel och omvårdnad

Flatcoated retrievern kräver daglig omvårdnad men är jämfört med många raser lättskött. Pälsen behöver borstas, schamponeras och vardagstrimmas regelbundet för att inte bli tovig. Öron, halskrage, hasor, tassar och svans trimmas lätt för att få de rätta linjerna och utseendet inför utställning. Tänder och öron ska kontrolleras och rengöras regelbundet och klorna ska klippas ungefär en gång i veckan.

(Från Flatcoated retrieverklubbens broschyr "Flatcoated retriever - en vän i vått och torrt)

Foto: Kathy Pedersen
Foto: Kathy Pedersen

Lästips