Flattlägret 2017
Kurs- & instruktörsbeskrivningar

Jaktträning - för dummies
Kursen vänder sig till dig som är nyfiken, men som inte tidigare har hållit på med jaktträning av din flat.
 
På denna kurs förväntas du varken känna till vad ett retrieverkoppel eller en dummy är. Än mindre behöver du ha kunskap om linjetag och närsök. Det enda du behöver ha är en flat som kan komma på inkallning.
 
Under kursen jobbar vi praktiskt med grunderna i apportering och varje deltagare får individuell coachning. För att ge kursdeltagarna tydliga målbilder av vad apportering innebär ges förevisningar med utbildade hundar. I teorin går vi igenom hur man jagar med retrievers och de olika provformer som finns.

Förkunskaper
Hunden ska komma på inkallning och vara minst 9 månader.

Instruktör
Katarina Eriksson har 20 års erfarenhet av retrieverträning och jakt och bedriver tränings- och kursverksamhet för retrievers i Sollebrunn. Hon är uppfödare av golden av jakttyp under prefixet Kopparhults.
 
Katarinas målsättning är att hjälpa förare att utbilda sina hundar till väl fungerande apportörer och trevliga familjemedlemmar. Hon är med sin lugna och vänliga framtoning en mycket omtyckt instruktör som får sina kursdeltagare att känna trygghet, tillit och en tro på sig själva, vilket är en bra förutsättning för att hundarna i sin tur ska kunna förstå och lösa sina uppgifter.

Vi hoppas att många riktiga nybörjare anmäler!

Jaktträning – nybörjare/mot start i nkl
Kursen riktar sig såväl till dig som enbart har påbörjat din hunds utbildning mot start i nkl B-prov, som till dig som kanske har startat, men ännu inte har alla bitar på plats för att nå ett 1a pris. Vid kursstart kommer deltagarna att delas in i två grupper utifrån hur långt man har kommit i träningen. Kursen går igenom de delar i retrieverarbetet som behövs för att kunna starta respektive plocka 1an i nybörjarklass B-prov.

Förkunskaper
Hunden ska minst kunna hämta och leverera in apporter till sin förare samt kunna sitta och se på när andra hundar jobbar.
 

Instruktörer
Annika Christiansen, kommer från Danmark och har uppfödning av flat och labrador i kennel Flathounds. Annika skaffade sin första flat 1998 och har fört fram flera jaktprovschampions. Hon brinner för att träna och jaga med sina hundar och startar också gärna på jaktprov. Annika håller jaktkurser för retrievers både hemma i Danmark och utomlands. Efter att ha frågat i flera år är vi nu glada att Annika tillslut har tid att komma som instruktör till Flattlägret!

Jens Palmqvist, driver tillsammans med sin fru Sofia Lineup Gundogs, som håller kurser och träningar för retrievers samt har uppfödning av labradorer. Jens skaffade sin första hund (flat) 1986 och därefter har det passerat både fler flattar och en rad andra raser. Jens höll sina första kurser redan i början av nittiotalet och det senaste decenniet har han varit flitigt anlitad som instruktör runtom i Sverige. Han har även gjort gästspel utomlands och tränar nu hund på heltid.
 

Jaktträning – dirigering
På denna kurs ligger fokus på det tricksiga momentet dirigering. Kursen vänder sig till dig som ska ta steget upp till öppen klass, där kraven på dirigering ökar avsevärt, eller för dig som är etablerad i de högre klasserna men känner att du inte på egen hand lyckas slipa till de där riktigt snygga dirigeringarna.

Kursen individanpassas så att alla får utmaningar på sin nivå oavsett om du precis har börjat med dirigeringarna eller har kommit en bit på väg.

Kursen hölls vid premiärlägret 2014 och var då mycket populär.

Förkunskaper
Minst 1 nkl B-prov alt minst 2 x 75% av max vid nkl C-prov

Instruktör
Anna-Lena Wendt är en mycket ambitiös hunddressör som inte lämnar något till slumpen i träningen. Hon är en inbiten tävlingsmänniska och har nått fina framgångar såväl inom bruks och lydnad som inom jakten. Hon har vunnit Flatmästerskapet, har fört fram flera jaktchampions och jagar praktiskt med sina hundar. Anna-Lena föder upp flattar under prefixet Svartalwens. Anna-Lena är en av de hundförare som har de erkänt bästa dirgeringarna i retriever-Sverige. Äntligen är hon tillbaka som instruktör på Flattlägret!

Jaktträning – a-prov/mock trial öppen/elit
Denna kurs vänder sig till dig som siktar på att starta på a-prov/mock trial. Nivån är öppen/elit och här förväntas din hund ha många bitar på plats avseende stadga och dirigering för att kunna få ut maximalt av kursen. Kursen kommer att bjuda på övningar som förbereder dig och din hund inför start på a-prov/mock trial och du kommer att få tips om bedömningsprinciper och hur du på ett bra sätt kan handla din hund i provsituationer.

Förkunskaper
Minst pris i ökl B-prov alt minst 2 x 75% av max vid ökl C-prov

Instruktör
Heidi Kvan, driver Meneo Hundesenter utanför Hamar i Norge. Där erbjuds kurser för hundägare med specialisering inom retrieverjakt. Heidi är också uppfödare av flat under prefixet Waternuts och har framgångsrikt tränat och fört fram flera jaktchampions och deltagit på internationella arrangemang som representant för Norsk Retrieverklubb. Heidi är också jaktprovsdomare för retriever. Vi är mycket glada över att Heidi vill komma till Flattlägret för tredje året i rad!